Marka Tescili mi, Tasarım Tescili mi?

Son zamanlarda sıklıkla karşılaştığımız “marka tescili için mi başvurmalıyım, yoksa tasarım tescili için mi başvurmalıyım” sorusundan yola çıkarak bu konuya yol gösterici bir şekilde değinmekte fayda olduğunu düşünüyoruz.

Evet, kısaca söylemek gerekirse marka tescili ile harf, rakam ve şekillerden oluşan bir ismi, tasarım tescili ile de bir ürünün dış görünümünü korursunuz, bu doğru. Ancak bu iki tescil türünün karşılaştırılmasında değerlendirilmesi gereken bir nokta var ki o da, hangi tescil ile sağlanacak korumanın sizin için daha güçlü, daha uzun ömürlü ve daha az maliyetli olacağı noktasıdır. İşte tam da bu noktaya ilişkin çekinceler yaşadığınızda karar vermenize yardımcı olacak ipuçları ve örnekleri bu yazımızda vermeye çalışacağız.

Diyelim ki, elinizde bir ürün var ve bu ürün üzerinde de bir görsel bulunmakta. Bu görsel bir logo ya da bir ambalaj kutusu üzerindeki şekiller vb. olabilir. Bu tür bir durumda, korunması istenen görsel için aslında yapılması gereken hem tasarım tescili hem de marka tescili başvurusu yapmaktır. Fakat, tescil başvurusu yapacak kişi ya da kurum tarafından her iki başvuruya ilişkin maliyetler karşılanmak istenmezse, önerimiz genellikle marka tescili başvurusu yapılması şeklinde olmaktadır. Zira, tasarım tescili ile logoda yer alan yazıları ya da ambalaj üzerinde yer alan ve dış görünüşü etkileyen şekiller dışındaki yazıları vb. korumak mümkün olmamakta; buna ek olarak da her beş yılda bir yenileme yapılsa bile, korumaya konu olan tasarımın 25. yılın sonunda halka mal olması durumu ile karşılaşılmaktadır. Yani üçüncü kişilerin, sizin özenle hazırladığınız, emek vererek uğraştığınız işinize ortak olması gibi bir durum ortaya çıkmaktadır.

Bu olumsuz noktaları bertaraf etmenin yolu da, tasarım tescili başvurusu ile marka tescili başvurusunu birlikte yapmaktan ya da bu iki başvuru birlikte yapılamayacaksa da tercihi marka tescili başvurusundan yana kullanmaktan geçiyor. Çünkü, marka tescili ile isimler, logolar ve şekiller, eğer marka örneği olmaya uygunlarsa, tümden korunmuş olmakta ve üstelik her on yılda bir yenilenmesi şartıyla marka tescili sürekli bir koruma sağlamaktadır.

Durum böyle iken, maliyetin karşılanabildiği durumlarda hem tasarım tescili başvurusu, hem de marka tescili başvurusu ile emeğinizi tamamen koruyabilir ya da maliyeti düşürmek için marka tescili ile koruma sağlamayı seçerek yenileme yapmak şartıyla sonsuz bir koruma elde edebilirsiniz. Karar sizin.